Christelijke Muziek en Concertagenda

Herdenkingsconcerten met het Requiem van Fauré

Kamerkoor Tiraña maakt indruk met Fauré, Bach en Schütz

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

22-04-24

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei zingt Kamerkoor Tiraña het ontroerende Requiem van Fauré. Weinig stukken zijn zo troostend en contemplatief van aard als Fauré's Requiem. Het kamerkoor completeert het programma met muziek van Isaak, Finck, Stölzel, omkaderd met werk van Bach en Schütz. Wees erbij in Smilde en Groningen.

Requiem van Fauré

Gabriel Fauré's Requiem breekt met de conventie in reguliere requiemmissen door de traditionele focus op de Dag des Oordeels te vermijden. Hierdoor ontstaat een atmosfeer van vrede en bezinning in plaats van angst en onrust. Fauré pionierde met dit concept, wat later weerklank vond in bijvoorbeeld het Requiem van Maurice Duruflé'. De compositie van Fauré kenmerkt zich door subtiele melodieën en harmonieën waarmee het stuk een geliefde keuze is voor amateurkoren wereldwijd.

Kamerkoor Tiraña

Kamerkoor Tiraña uit de stad Groningen is een gemengd koor dat bestaat uit ruim ruim enthousiaste zangers. Het koor werd in 1979 opgericht. Tiraña verzorgt regelmatig twee tot drie concertreeksen per jaar en treedt daarnaast op tijdens cantatediensten of op speciale uitnodiging. Elk programma wordt zorgvuldig samengesteld en omvat doorgaans muziek uit de renaissance en de vroege barok, met zo nu en dan een uitstap naar Romantische en moderne composities. De muzikale begeleiding tijdens deze concerten varieert sterk en kan bestaan uit een (barok)orkest, orgel, piano, cello, of zelfs geheel a capella uitvoeringen. Medewerkenden om 3 en 4 mei zijn: Robert Koolstra (orgel), Clarisse Planchais (sopraan) en Jaap de Kok (bariton). Het geheel staat onder leiding van dirigent Tymen Jan Bronda.

Waar en wanneer?

3 mei 2024, 20.00 uur - Koepelkerk, Smilde

4 mei 2024, 21.00 uur - A-kerk, Groningen

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 22-04-24 - Geplaatst: 22-04-24